Oude beroepen
Een bijzonder fotoboek met fascinerende portretten van beroepen die tegenwoordig niet meer bestaan of bijna niet meer voorkomen. Johannes Doedes de Jong (1912-1996) stond bekend al een van beroemdste fotografen uit Friesland. Hij legde met zijn camera de mens en zijn ambt vast. Denk hierbij aan ollenvangers, korfverkopers, broodventers en nog meer unieke beroepen.
Oude ambachten en beroepen
De blauwverver, de gaarder, de klompenmaker, de koperslager, de kuiper, de leerlooier, de leidekker, de mandenmaker, de olieslager. Klinken deze beroepen bekend in de oren? Prachtige foto's van deze 'vergeten beroepen' zijn in dit fotoboek verzameld.
Het spoor in de jaren 50
Twee vrolijke DVD's met beelden van de vervoersmogelijkheden op het spoor in de jaren 50. Philip Bloemendaal neemt je mee met vele zwart-witbeelden, zijn kenmerkend commentaar en het verhaal van De Nederlandse Spoorwegen die na de oorlog besluiten de elektrificatie grootschalig aan te pakken.De DVD's laten belangrijke thema's zoals vernieuwingen rondom het spoor en spoorwegrampen zien.
Bij ons op school in de jaren '50 en '60
Een bijzondere, kleurrijke knipoog naar de schooldagen in de jaren '50 en '60. Dit klein, maar fijne boekje, laat je bijna weer je oude schoolbank voelen. Met foto's van materialen van vroeger waan je je zo weer op je oude lagere school.
Een kleine wereld
Ga mee met de hoofdpersoon naar haar geboortedorp in Drenthe. Wanneer haar vader ziek wordt, logeert een geslaagde archeologe in het huis waar ze in de jaren 50 is opgegroeid. Ze heeft een warme belangstelling voor het prachtige oude huis en haar jeugd. Een boek met zorgvuldige en gemakkelijke bewoording, waar ook in wordt verteld dat het leven destijds best hard kon zijn.
Mijn nostalgisch Nederland - Mijn Drenthe
De serie Mijn nostalgisch Nederland biedt aan de hand van archiefbeelden een impressie van cultuur en geschiedenis van bijzondere steden en streken van ons land. In de aflevering 'Mijn Drenthe' zien we onder meer de eerste TT races in Assen, de hunebedden, turfwinning in de jaren twintig, de treinkaping bij Wijster en het Noorder Dierenpark Emmen.
De fragmenten zijn grotendeels in zwart-wit en deels voorzien van nieuw commentaar, deels met het originele, nostalgische oude commentaar. Een aanrader om je even helemaal te wanen in het Drenthe van vroeger.
De jaren '50
Ontdek oude scheerkwastjes, blikjes gestampte muisjes, kroontjespennen en meer!
Een kleurrijke, vrolijke bundel van het huiselijk leven in de jaren 50. Met verschillende thema's zoals In de keukenla, In de huiskamer, De wereld van het kind, ontdek je voorwerpen aan de hand van gedetailleerde teksten, de leukste advertenties en de mooiste zwart-wit foto's.
We gaan graag in gesprek met anderen over het werkende leven.
Jaap Blomberg over het werkende leven in Noord-Nederland
Samen in de huiskamer
Vragen die kunnen worden gesteld na het bekijken van de filmpjes:
- De heer Blomberg was timmerman in hart en nieren zegt hij zelf. Waar haalde u de meeste voldoening uit in uw werkzame leven?
- Wat was uw eigen eerste baan?
- Hoe was de balans werken en vrije tijd? Werkt u ook op zaterdag?
- Hoe belangrijk waren scholing en diploma’s vroeger?
- Vrouwen stopten vroeger vaak met werken, werden ontslagen, nadat ze getrouwd waren. Dat vond men toen normaal. Wat waren uw eigen ervaringen daarmee vroeger? Hoe kijkt u daar nu tegen aan?
- Welke herinnering hebt u aan het klaarmaken van groenten voor de warme maaltijd?
- Hoe anders waren de maaltijden vroeger?
Ede Staal - Doar bluit mien eerappellaand
Gerard Cox - 1948 ( Toen was geluk heel gewoon )
Deel deze pagina