Heeft je kind moeite met lezen en ben je op zoek naar hulp of tips? Ben je benieuwd hoe je je kind 'media-wijs' kunt maken? Is er bij je kind iets naars gebeurd op internet/ social media? Hier vind je informatie en tips.
Heeft je kind moeite met lezen en ben je op zoek naar hulp of tips? Ben je benieuwd hoe je je kind 'media-wijs' kunt maken? Is er bij je kind iets naars gebeurd op internet/ social media? Hier vind je informatie en tips.
Lezen is leuk, maar voor sommige kinderen of jongeren is lezen best lastig. Heeft jouw kind ook moeite met lezen, op wat voor manier dan ook? Op het Makkelijk Lezen Plein vind je veel tips, informatie voor werkstuk of spreekbeurt, luisterboeken en meer. Je vindt er:
Het Makkelijk Lezen Plein bevat ook veel tips voor ouders en leerkrachten.
Mediawijsheid is een combinatie van alle kennis, alle vaardigheden en de mentaliteit die je nodig hebt om bewust, kritisch en actief mee te doen in de wereld van vandaag en morgen. Een wereld waarin media een bepalende rol spelen. Mediawijs ben je als je in staat bent om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (bv. internet, WhatsApp) bewust en met een kritische blik te gebruiken.
Het gebruik van nieuwe media is in de laatste jaren explosief toegenomen. In nagenoeg elk gezin is er een computer of laptop beschikbaar. Soms zijn er zelfs meerdere apparaten aanwezig. Eén op de twee gezinnen heeft een smartphone of tablet. Peuters en kleuters groeien op met boekjes, TV, computers, tablets, apps, en games. De nieuwe media bieden jonge kinderen (kindvriendelijke) uitdagingen, zeker wanneer ouders het gebruik van media begeleiden. Maar hoe stimuleer je de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen?
De Bibliotheek biedt cursussen en workshops aan over het gebruik van nieuwe media. Vraag bij je plaatselijke Bibliotheek wat ze precies voor je kunnen betekenen.
Films kijken en computerspelletjes spelen is hartstikke leuk. Het kan alleen wel gebeuren dat je heftige beelden ziet waar je bang van wordt, bijvoorbeeld omdat je er nog te jong voor bent. Dat wil natuurlijk niemand. Om dat te voorkomen, geven Kijkwijzer en PEGI adviezen.
Kijkwijzer informeert of een bepaald televisieprogramma, een film of dvd schadelijke beelden bevat waar jij bijvoorbeeld angstig van kunt worden. Kijkwijzer checkt welke programma’s, muziekclips of films een negatieve invloed op kinderen kunnen hebben en plakt er een pictogram met een minimumleeftijd op.
Zo’n pictogram staat bijvoorbeeld op het hoesje van een dvd. Staat er een 12, dan betekent dit dat er in deze film beelden voorkomen waar kinderen onder de 12 jaar beter niet naar kunnen kijken. Let op: Kijkwijzer zegt niets over hoe leuk een bepaald programma is! Zie voor meer informatie www.kijkwijzer.nl/kids.
Net als in films en tv-programma’s kunnen er in games heftige beelden voorkomen waar je angstig van kunt worden. Daarom is er ook een Kijkwijzer voor games: PEGI. Dit is een Engelse afkorting, omdat er verschillende landen in Europa aan meewerken. PEGI staat voor ‘Pan European Game Information’ en betekent: informatie over games voor alle landen in Europa. De pictogrammen lijken op de pictogrammen van Kijkwijzer. Ook bij PEGI geldt: de leeftijds-pictogrammen zeggen niets over hoe moeilijk of leuk een game is. Als je bijvoorbeeld 8 bent en een game kiest waar 7 op staat, dan is het alsnog mogelijk dat dit spelletje veel te ingewikkeld is voor jou. Maar je zult er in ieder geval niet eng van gaan dromen! Wanneer je wilt weten hoe moeilijk een spelletje is, kun je dat het beste vragen aan de verkoper in de winkel.
Ook de Bibliotheek heeft met de Kijkwijzer en PEGI te maken. Op de dvd’s en games die de Bibliotheek uitleent, staat het advies van Kijkwijzer/PEGI. Dit advies is in het computersysteem van de Bibliotheek ingevoerd. Bij het uitlenen kijkt de computer naar je geboortedatum. Wanneer de Kijkwijzer of PEGI meldt dat je te jong bent, kun je de dvd of game niet lenen.
Heeft jouw kind iets vervelends meegemaakt online? Wordt er bijvoorbeeld geroddeld, gepest, opgelicht, zijn er foute filmpjes te zien of wordt op wat voor manier dan ook misbruik gemaakt, ga dan naar Meldknop.nl.
Meldknop.nl is een initiatief van Veilig Internetten en wordt ondersteund door de politie. Je vindt er tips, informatie over advies & hulp en je kunt een melding maken of aangifte doen.
Deel deze pagina