banner boekenweek

De Boekenweek is hét leesfeest van ons allemaal. Iedereen die ook maar een beetje van lezen houdt gaat in maart een dagje uit in de boekwinkel. Of gewoon in de bibliotheek! 

Ik ben alles

Het thema van de Boekenweek luidt 'Ik ben alles'. De 88ste Boekenweek staat in het teken van identiteit, de zoektocht naar wie we zijn, de verkenning van de grenzen – of de grenzeloosheid – ervan.

Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen.

Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles. Boeken helpen je identiteit te vormen en bij te schaven, ter discussie te stellen en te accepteren. Want je bent alles. Ook alles wat je leest.

In de bibliotheek kun je alles zijn! Zoek je inspiratie voor boeken rond dit thema? Bekijk de Boekenweek Top 25.

Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay

Bij een aankoop in de boekhandel krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau: De eerlijke vinder van Lize Spit (1988). Haar debuutroman Het smelt (2016) werd verfilmd, twaalf keer vertaald en bekroond met literaire prijzen. In 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet

Het Boekenweekessay is dit jaar Boto Banja van Raoul de Jong (1984). Al bij zijn debuut in 2004 viel de schrijver in de prijzen, en in 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Benieuwd geworden? In onze catalogus vind je alle boeken van Lize Spit en Raoul de Jong

Boekenweekgedicht: 'anders ben ik met jou'

Het Boekenweekgedicht is dit jaar geschreven door Tsead Bruinja. Het gedicht verschijnt in zowel Nederlands als Fries en geeft de meerdere versies van het ‘zijn’ weer. De Boekenweek in de bibliotheek

Je vindt talloze boeken rondom ons thema in de bibliotheken. Ga op ontdekkingstocht! Ook organiseren we de volgende activiteiten.

Literaire avond in Rolde met Sholeh Rezazadeh 

Sholeh Rezazadeh (Iran), 2 april 1989) is een Iraanse-Nederlandse schrijver. Ze schrijft zowel poëzie als proza. In 2015 verhuisde ze van Iran naar Nederland voor de liefde en begon meteen Nederlands te leren. Binnen drie jaar tekende ze een contract voor haar eerste Nederlandstalige boek. Haar debuutroman, De hemel is altijd paars, verscheen in 2021 en won verschillende prijzen. Het boek gaat onder meer over haar vader, die verslaafd was aan opium.

Sholeh leest op 17 maart voor uit haar roman in combinatie met haar poëzie. 

Datum: 17 maart
Begintijd: 20.00
Eindtijd: 22.00
Locatie: De Boerhoorn, Rolde
Toegang: € 7,50 (€5,- voor leden bibliotheek; gratis voor leden CVR)

Aanmelden 

Lezing in Odoorn: Het pad van zelfliefde

Tijdens de lezing vertelt creatief coach Judith Panjer over haar eigen pad van zelfliefde, de voor haar bijbehorende hobbels op het pad en hoe zij zelfliefde voortleeft als moeder, partner en in haar werk. Daarnaast geeft zij tips wat je kunt doen om jezelf meer te accepteren zoals je bent, met al je mooie en minder mooie kanten. Zodat jij de wereld kunt laten zien wie jij écht bent. We zullen een aantal korte, effectieve opdrachtjes doen waarbij je inzicht krijgt over jezelf en de zelfliefde zult ervaren. We zullen creatief aan de slag gaan en kort hierover delen. 

Datum: 15 maart
Begintijd: 20.00
Eindtijd: 22.00
Locatie: Bibliotheek Odoorn, Hoofdstraat 24 
Toegang: € 3,50 (€3- voor leden bibliotheek; incl. koffie/thee)

Aanmelden